Interieur woning Utrecht

Deze nieuwbouwwoning in Utrecht bestaat uit een laaggelegen voorkamer met een hoger gelegen open keuken en woonkamer. De uitdaging in dit project was om deze twee delen op een natuurlijke manier met elkaar te laten vergroeien. De opdrachtgever, een ondernemend gezin met drie kinderen, wenste veel bergruimte en een werkplek gekoppeld aan het gezinsleven.

Een kleine muurdam naast de ramen in de voorgevel vormt de aanleiding om een diagonaal in de plattegrond te introduceren. Om de uitklapbare werkplek een comfortabel rechthoekig formaat te geven, bestaat het uitklapbare deel van het bureau uit een parallellogram. De schuine lijnen hiervan zijn doorgezet in de rest van het wandmeubel en de keukenfronten.

Het meubel, inclusief slimme bergruimte onder de houten trap, zorgt ervoor dat de open keuken en woonkamer met de voorkamer verbonden zijn. Zo vormen de afzonderlijke delen alsnog één geheel, dat aan de achtergevel grenst aan een mooie tuin.

In 2021 won Haajee architectuur samen met Metnils Interieur Maatwerk voor dit interieur de prijs voor het beste maatwerk bij de Baars & Bloemhoff Maatwerk Awards.

Verplaatsbaar paviljoen Staatsbosbeheer

Dit ontwerp naar aanleiding van een prijsvraag van Staatsbosbeheer gaat uit van een massieve constructie van houten wanden. In de opgave is gevraagd een paviljoen te ontwerpen dat op twee locaties zou kunnen staan: één in de duinen in de buurt van de vleermuisbunker en één in de bossen rond het Rijksbunkercomplex in Wassenaar.

Een opgave met twee locaties vraagt echter om twee ontwerpen in plaats van één: door gebruik te maken van een eenvoudig te koppelen systeem van dragende houten wanden, is het mogelijk per locatie een passende constructie neer te zetten met gebruik van dezelfde elementen. Daarnaast wordt in het ontwerp gebruik gemaakt van een materiaal waar Staatsbosbeheer dagelijks mee werkt: de stammen van dennen die gekapt worden in de bossen.

Het ontwerp bij de vleermuisbunker is gelegen aan het bestaande olifantenpad naar de bunker. De route is hierin belangrijk: de nadruk ligt eerst op het prachtige duinlandschap. Pas bij het betreden van het paviljoen opent zich het weidse uitzicht op zee en het doel van de reis, de vleermuisbunker zelf. Het tweede paviljoen op de locatie bij het Rijksbunkercomplex wordt gebouwd met een deel van de elementen van het eerste. Het bevindt zich op een kruispunt bij de ingang van het complex en heeft daarom een meer alzijdige oriëntatie.

Bijkomend voordeel van dit ontwerp: het totale pakket aan elementen kan op een vrachtauto van Staatsbosbeheer geladen worden, zodat het elders weer kan worden opgebouwd.

At home-ness

Dit object is ontworpen en gebouwd voor Art Rotterdam en Trendbeheer en is onderdeel van het project Overal Thuis, dat is uitgevoerd in samenwerking met kunstenaar Esther Kokmeijer. Het is een representatie van het idee ‘thuis’ in een abstracte vorm. Het thuisgevoel overstijgt de grenzen van de woning zelf. Buiten is net zo belangrijk als binnen en identiteit en gebeurtenissen spelen hierin een grote rol.