Patiowoning

Door de sloop van een ziekenhuis aan de rand van het centrum van Hengelo is midden in een oude wijk ruimte ontstaan voor een aantal nieuwbouwwoningen. Deze patiowoning met atelier is gesitueerd op een hoek van twee straten en is daarom gericht op de patio. De straatgevels zijn meer gesloten; slechts vanaf één punt, voor de voordeur, is het mogelijk de woning van voor naar achter door te kijken. De bewoners zijn verzamelaars, hun verzamelingen zijn tentoongesteld in vitrines, geïntegreerd in de gang en het trappenhuis. Doordat alle ruimten beneden aan de volledig met glas omgeven patio grenzen, staan de gebruikers altijd met elkaar in contact, ze kunnen elkaar altijd zien. Door het openen van de schuifdeuren in de patio kan de buitenruimte bij de keuken, woonkamer en het atelier getrokken worden. Om de woning in de oude buurt te passen is in het ontwerp gebruik gemaakt van elementen die in de architectuur van de omliggende woningen veel voorkomen. Ze zijn in geabstraheerde vorm toegepast. Zo refereert het terugliggende staande metselwerk dat tot 380mm boven het maaiveld is toegepast naar de natuurstenen plint die in veel woningen in de omgeving toegepast is. Daarnaast is de gevelindeling van de voorgevel zoals traditioneel is toegepast in de buurt en zijn bloemkozijnen toegepast.