Airco iglo

Als kritiek op de Amerikaanse gewoonte om in de zomer alle binnenruimtes te koelen, ontwerpt Haajee architectuur samen met kunstenaar Esther Kokmeijer een iglo van oude airconditioners. Hiermee willen ze de bezoeker laten nadenken over de manier waarop de mens zijn omgeving probeert beïnvloeden. Comfort gaat boven de schade die dit soort ingrepen aanricht aan de natuur.

De iglo is in lijn met de traditionele iglo’s van de Inuit opgebouwd uit vijftig ijsblokken – in dit geval airconditioners. Vijf hiervan staan continu te loeien, waardoor het koud is in de tentoonstellingsruimte en warm binnenin. Door de traditionele manier van het beïnvloeden van temperatuur te kopiëren met een high-tech installatie, ontstaat een ongemakkelijk gevoel bij de bezoeker.

At home-ness

Dit object is ontworpen en gebouwd voor Art Rotterdam en Trendbeheer en is onderdeel van het project Overal Thuis, dat is uitgevoerd in samenwerking met kunstenaar Esther Kokmeijer. Het is een representatie van het idee ‘thuis’ in een abstracte vorm. Het thuisgevoel overstijgt de grenzen van de woning zelf. Buiten is net zo belangrijk als binnen en identiteit en gebeurtenissen spelen hierin een grote rol.