Interieur woning Utrecht

Deze nieuwbouwwoning in Utrecht bestaat uit een laaggelegen voorkamer met een hoger gelegen open keuken en woonkamer. De uitdaging van dit project is om deze twee delen met elkaar te laten vergroeien op een natuurlijke manier. De opdrachtgever, een ondernemend gezin met drie kinderen, wenste veel bergruimte en een werkplek gekoppeld aan het gezinsleven.
Een kleine muurdam naast de ramen in de voorgevel vormt de aanleiding om een diagonaal in de plattegrond te introduceren. Om de uitklapbare werkplek een comfortabel rechthoekig formaat te geven, bestaat het front uit een parallellogram. De lijnen hiervan zijn doorgezet in de rest van het wandmeubel en de keukenfronten.
Het meubel, inclusief slimme bergruimte onder de houten trap, zorgt ervoor dat de open keuken en woonkamer met de voorkamer verbonden zijn. Zo vormen de afzonderlijke delen alsnog één geheel, dat aan de achtergevel grenst aan een mooie tuin.

Dit project is uitgevoerd door MetNils Interieur en Maatwerk.

Verbouw woning Zandvoort

 

De vrijstaande woning met garage is volledig gerenoveerd. Hierin zijn zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen behouden. De keuken is opnieuw ingedeeld en er is een wand doorgebroken om zo de keuken bij de woonkamer te betrekken. Op de verdieping zijn de badkamer en slaapkamers verbouwd en gerenoveerd. In een later stadium kan de garage bij de woning getrokken worden en geschikt gemaakt worden voor bewoning.

Aanbouw woning

Opgave voor dit project was het creëren van meer ruimte en het toelaten van meer licht in de woning. Door de achtergevel van de begane grond twee meter te verplaatsen ontstaat deze ruimte. De constructie die nodig is om de bovenliggende gevel op te vangen is in het zicht gelaten. Het plafond lijkt boven de liggers door te lopen. De vaste delen van de driedelige schuifpui zijn zoveel mogelijk in de wanden, vloer en het plafond verwerkt. Alle delen van de pui kunnen schuiven, zodat zowel de keuken als de eetkamer in open verbinding met de tuin kunnen staan.
De betonnen vloer met vloerverwarming is gevlinderd en geschilderd.

Patiowoning

Door de sloop van een ziekenhuis aan de rand van het centrum van Hengelo is midden in een oude wijk ruimte ontstaan voor een aantal nieuwbouwwoningen. Deze patiowoning met atelier is gesitueerd op een hoek van twee straten en is daarom gericht op de patio. De straatgevels zijn meer gesloten; slechts vanaf één punt, voor de voordeur, is het mogelijk de woning van voor naar achter door te kijken. De bewoners zijn verzamelaars, hun verzamelingen zijn tentoongesteld in vitrines, geïntegreerd in de gang en het trappenhuis. Doordat alle ruimten beneden aan de volledig met glas omgeven patio grenzen, staan de gebruikers altijd met elkaar in contact, ze kunnen elkaar altijd zien. Door het openen van de schuifdeuren in de patio kan de buitenruimte bij de keuken, woonkamer en het atelier getrokken worden. Om de woning in de oude buurt te passen is in het ontwerp gebruik gemaakt van elementen die in de architectuur van de omliggende woningen veel voorkomen. Ze zijn in geabstraheerde vorm toegepast. Zo refereert het terugliggende staande metselwerk dat tot 380mm boven het maaiveld is toegepast naar de natuurstenen plint die in veel woningen in de omgeving toegepast is. Daarnaast is de gevelindeling van de voorgevel zoals traditioneel is toegepast in de buurt en zijn bloemkozijnen toegepast.

Houten huis Almere

Deze vrijstaande woning is ontworpen voor de houtskeletbouwkavels in Homeruskwartier Oost. De hoofddraagconstructie van de woning bestaat uit houtskeletbouw en de gevelbekleding bestaat ook volledig uit hout.De woning is georiënteerd op de tuin. Door de functies die weinig licht nodig hebben aan de voorzijde van de woning te situeren, is het mogelijk de achtergevel volledig van glas te realiseren. De vloer en het dak lopen voorbij de glazen pui de tuin in. Hierdoor ontstaat een terras dat deel uitmaakt van de woonkamer.
De begane grond heeft een open plattegrond met een vide ter plaatse van de achtergevel, waardoor een ruime leefruimte met keuken en eethoek ontstaat. Op de verdiepingen zijn vier (slaap)kamers, een badkamer en een zolder/berging gesitueerd. De twee kamers met het kleinste vloeroppervlak hebben twee verdiepingen, verbonden door middel van een vide. Op de tweede verdieping is ruimte voor het slapen, waardoor beneden ruimte vrij blijft voor andere activiteiten. De toegangsdeuren tot deze kamers zijn schuifdeuren en tussen de kamers bevindt zich een schuivende wand. Als de deuren en de wand opengeschoven worden ontstaat een gezamenlijke (speel)ruimte.

Houten Huis II

Uitgangspunt voor deze vrijstaande woning is het dagelijks leefritme van de bewoner. De woning is zo ontworpen, dat iedere functie de beste oriëntatie heeft. Zo draait het leven in de woning mee met de zon. De woning is ontworpen voor de houtskeletbouwkavels in Homeruskwartier Oost in Almere. De hoofddraagconstructie van de woning bestaat uit houtskeletbouw en de gevelbekleding bestaat ook volledig uit hout.
De begane grond heeft een open plattegrond. Hierin speelt de trap een belangrijke rol. Deze vormt de achterwand van de keuken en is een meubel waarin diverse keukenapparatuur en kastruimte is opgenomen. Daarnaast lopen de laatste twee treden van de trap door over de volledige breedte van de woning om toegang te bieden tot het terras.
Hierdoor ontstaat in de hoek een plek voor bijvoorbeeld kinderen om te spelen. De plek is voorzien van luiken in het trapmeubel, die toegang bieden tot de ondergelegen bergruimte. Op de bovenste verdieping bevindt zich een studio met dakterras.

Overal thuis

Een multidisciplinair project om te onderzoeken wat het begrip ‘thuis’ betekent voor mensen uit de 27 lidstaten van de Europese Unie, en welke relatie dit heeft met de traditionele architectuur van dat land of die cultuur.

In samenwerking met kunstenaar en fotograaf Esther Kokmeijer maak ik een reis naar het hart van ieder land, naar het geografische zwaartepunt. We interviewen de bewoners die het dichts bij dit zwaartepunt wonen en verzamelen de rituelen, gewoonten en eigenschappen die een huis thuis maken.

Dit project manifesteert zich in beeldreportages voor verschillende media, een reizende tentoontstelling, en een kunstobject.

Contains the EU

Een tentoonstelling over het zwaartepunt van elk land van de EU, de plek die het land vertegenwoordigt in zijn zuiverste vorm. Contains the EU (deel van het project ‘Overal Thuis’) toont het hart van elk land en een inzicht in het leven van de (toen) 27 Europese gezinnen die het dichtst bij het exacte geografische middelpunt van hun land wonen. De volledige tentoonstelling past in een kist van 1m3, verwijzend naar de tijdelijke markeringen van 1m2 gemaakt op de zwaartepunten.

De zwaartepunten van de EU-lidstaten zijn speciaal voor dit project berekend door het kadaster. Het zwaartepunt of geografisch middelpunt is het gemiddelde van alle XY-coördinaten van een land. Als je bijvoorbeeld Nederland zou uitknippen en het platte vlak op een potlood zou zetten, is er slechts één punt waarop het land volledig horizontaal blijft balanceren: dit is het zwaartepunt.