Uitbouw woning

Hoe krijgen we meer licht en ruimte in onze woonkamer? Dat was de vraag van deze opdrachtgever in Utrecht. Dat de uitbouw gerealiseerd moest worden op een bestaande parkeerkelder maakte deze klus extra uitdagend.

Er is voor gekozen om de uitbouw een eigen karakter te geven door zowel de wanden, de vloer als het plafond in hout uit te voeren. In het dak is een vlakke lichtkoepel aangebracht waardoor het licht dieper de woning binnenkomt. De achtergevel is volledig van glas met een vouwpui van aluminium waardoor de complete wand geopend kan worden. Zo gaat de uitbouw, zeker in de lente en zomer, naadloos over in de tuin en worden binnen en buiten met elkaar verenigd.

De uitbouw is geconstrueerd in houtskeletbouw, een duurzame bouwmethode die zorgt voor minder co2-uitstoot dan traditionele bouw. Op het dak ligt mos-sedum, wat zorgt voor een beter binnenklimaat en extra verkoeling in de zomer. Ook is het zicht van boven aantrekkelijk.

De achtergevel is schuin ontworpen zodat er extra ruimte wordt gecreëerd in het zitgedeelte en er geen vierkante meters verloren gaan aan de looproute naar de tuin. Bovendien dient deze schuine lijn als referentie naar het interieur van de rest van de woning.

Interieur woning Utrecht

Deze nieuwbouwwoning in Utrecht bestaat uit een laaggelegen voorkamer met een hoger gelegen open keuken en woonkamer. De uitdaging in dit project was om deze twee delen op een natuurlijke manier met elkaar te laten vergroeien. De opdrachtgever, een ondernemend gezin met drie kinderen, wenste veel bergruimte en een werkplek gekoppeld aan het gezinsleven.

Een kleine muurdam naast de ramen in de voorgevel vormt de aanleiding om een diagonaal in de plattegrond te introduceren. Om de uitklapbare werkplek een comfortabel rechthoekig formaat te geven, bestaat het uitklapbare deel van het bureau uit een parallellogram. De schuine lijnen hiervan zijn doorgezet in de rest van het wandmeubel en de keukenfronten.

Het meubel, inclusief slimme bergruimte onder de houten trap, zorgt ervoor dat de open keuken en woonkamer met de voorkamer verbonden zijn. Zo vormen de afzonderlijke delen alsnog één geheel, dat aan de achtergevel grenst aan een mooie tuin.

In 2021 won Haajee architectuur samen met Metnils Interieur Maatwerk voor dit interieur de prijs voor het beste maatwerk bij de Baars & Bloemhoff Maatwerk Awards.